Northvolt etablerar bolag för litium från Portugal

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 dec 2021

Arbetet med att bygga upp en industri för europeisk batteritillverkning får allt mer prioritet i takt med att elbilarna blir fler. Nu kommer nästa satsning där svenska Northvolt är drivande part.

Tillsammans med det portugisiska energibolaget Galp bildas det nya gemensamma bolaget ”Aurora”, döpt efter engelskan ord för norrsken.

Inom det ska vad som kallas Europas största och mest hållbara anläggning för anrikning av litium byggas i Portugal. Exakt var är ännu inte bestämt och Northvolt uppger att det nu genomförs ”tekniska och ekonomiska studier” för flera platser.

Hur stor investering det innebär för de båda företagen är heller inte klart. Men det räknas med att projektet kommer kosta omkring 7 miljarder kronor.

Tanken är i alla fall att fabriken ska vara klar i slutet av 2025 och tas i bruk året efter. Den ska då kunna producera upp till 35 000 ton litiumhydroxid årligen och därmed täcka behovet för batterier till 700 000 elbilar.

Idag kommer en stor del av världens litium från Kina, Chile och Australien. Men litium finns även på många andra platser i världen och projektet i Portugal beskrivs som en milstolpe för europeisk batteritillverkning.

– Det gemensamma bolaget utgör en stor investering på området och kommer inte bara ge Europa inhemsk tillgång till material som krävs för att tillverka batterier, utan också en möjlighet att sätta en ny standard för hållbarhet i fråga om råvaruanskaffning, säger Paolo Cerruti som är medgrundare och operativ chef hos Northvolt.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: