Northvolt har börjat leverera batterier från Skellefteå

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 maj 2022

Northvolt hade som mål att få i gång tillverkningen av batterier i fabriken Northvolt Ett i Skellefteå under 2021. I sista stund, den 29:e december, tillverkades den första cellen.

Nu nås nästa milstolpe. Branschtidningen Automotive News meddelar att Northvolt har levererat de första batterierna till kund. Med det blir det svenska företaget först ut i Europa med batteritillverkning.

Northvolt är nu i full gång med att skala upp produktionen och anställer 150 personer i veckan. Den planerade skapaciteten för tillverkning i Northvolt Ett höjdes förra sommaren från 40 till 60 GWh per år.

Första cellen tillverkad hos Northvolt Ett

Vilken biltillverkare som leveransen gått till meddelas inte. Förutom Volvo, som Northvolt ska bygga en gemensam batterifabrik med i Göteborg, samarbetar företaget med BMW och inte minst Volkswagen som investerat över 20 miljarder kronor i Northvolt.

I förra veckan kunde Northvolt glädjas över att tyska staten går in med 1,6 miljarder kronor i stöd för batterifabriken Northvolt Drei som ska byggas i norra Tyskland.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: