Northvolt har tillverkat första ”skräddarsydda” battericellen åt Volvo

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 dec 2022

Svenska batteritillverkaren Northvolt ska tillsammans med Volvo bygga en gemensam batterifabrik i Göteborg. Där ska det från 2025 tillverkas vad som beskrivs som ”skräddarsydda” batterier till Volvos och Polestars kommande eldrivna modeller. 

Arbetet med att utveckla dem pågår redan och nu meddelar Northvolt att de har tillverkat den första battericellen som tagits fram enligt Volvos önskemål. Något som enligt Northvolt innebär ett batteri med både lång räckvidd och som kan laddas snabbt. 

Hur långt det går att köra med batteriet och hur snabbt det kan laddas när det väl är dags att koppla in sladden nämns inte.

Enligt Northvolt ska batteriet i alla fall spela en viktig roll för att Volvo ska nå sitt uppsatta mål om att endast tillverka helt eldrivna modeller från år 2030. 

Batteriet visar också att Volvo inte ser ut att satsa på cylindriska battericeller som BMW och Tesla. Northvolt beskriver det som en ”unik” prismatisk cell i stort format. 

Prismatiska celler är idag det som används av flest biltillverkare. Volkswagens kommande ”enhetscell” som ska kunna tillverkas i stora volymer för att sänka kostnaden är till exempel av den typen. 

Tesla använde däremot från redan från början runda celler, bland annat för att det vid lanseringen av första Model S var en batterityp det fanns god tillgång av. 

Sedan dess har Tesla utvecklat den nya, större cylindriska cellen 4680 som tack vare sin storlek kan lagra fem gånger mer energi de cylindriska celler Tesla använder idag. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!