Northvolt köper batteriutvecklaren Cuberg och expanderar till USA

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 mar 2021

Svenska batteritillverkaren Northvolt är på fortsatt expansionskurs. Efter flera satsningar och samarbeten i Europa meddelas nu att de köper det amerikanska teknikföretaget Cuberg och ska bygga ett teknikcenter i Silicon Valley.

Det betyder också att Cuberg ska ha hand om Northvolts aktiviteter i USA.

Cuberg arbetar sedan 2015 med att utveckla ny teknik för batteritillverkning baserad på litiummetallceller som går att tillverka på redan existerande produktionslinor för de mer vanligt förekommande litiumjonbatterierna.

Extra intressant är att Cuberg med sin teknik lovar billigare battericeller till elbilar som dessutom ska ha bättre prestanda och högre säkerhet än dagen batterier.

Enligt ett pressmeddelande från Northvolt ska Cubergs teknik med litiummetal ge 70 procent ökad räckvidd jämfört med litiumjonceller. Det handlar dock om celler utvecklade för flygindustrin. Cuberg har tidigare fått investeringar från bland annat flygplanstillverkaren Boeing.

Northvolt vill nu tillsammans med Cuberg utveckla tekniken för användning i elbilar och produktionen är planerad att dra igång 2025.

Arbetet med att anpassa tekniken till bilar ska ske i det nya teknikcentrum som kommer etableras i Silicon Valley i Kalifornien. Valet av plats är ingen slump och genom att etablera sig i det tekniktäta området vill Northvolt stärka banden mellan forskning på området i Europa och USA.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: