Northvolt landar beställning på 2 miljarder euro från BMW

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

5 okt 2020

Idag bekräftade BWW att de gjort sin första beställning av Northvolt på 2 miljarder euro från och med 2024, i ett pressmeddelande från BMW.

Beställningen kommer kort efter att BMW presenterat sin nya elbil BMW iX3 och lovat 25 elektriska modeller till 2023 bestående av både hybrider och helelektriska bilar. BMW menar på att det här en stor dag för dem då de nu säkrat batterier som är producerade med 100 procent förnyelsebar energi. I en kommentar säger styrelseordförande för BMW, Oliver Zipse, att det här är ännu ett steg för BMW i deras mål att bli världsledande inom hållbarhet.

Batterierna kommer produceras på Northvolt Ett i Skellefteå. Zipse menar på att med tiden, när trycket på elbilar ökar kommer det bli avgörande för bilmärkena att använda sig av hållbara energikällor vid produktionen för att minska koldioxidutsläppen. Zipse utvecklar och nämner att idag står batteriproduktionen för omkring 40 procent av alla utsläpp vid elbilsproduktionen. Han menar på att över de tio kommande åren kommer användandet av hållbara energikällor för batteriproduktionen motsvara 10 miljoner ton koldioxid, motsvarande vad en stad som Munich släpper på ett helt år.

Dessutom har BMW gjort ändringar i deras kontrakt med deras två andra batteriproducenter CATL och Samsung så BMWs femte generations batterier endast kommer produceras med hjälp av förnyelsebar energi. 

I ett pressmeddelande från Northvolt skriver dem att det här är en stor dag för Northvolt-BMW samarbetet som inleddes 2018 då de tillsammans bestämde att börja utveckla batterier. Vidare skriver Northvolt att i samband med den stora efterfrågan på batterier, Northvolt idag siktar på att till 2030 använda sig av 50 procent återvunnet material i deras produktion. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!