Northvolt lockar fler inom batteribranschen till Skellefteå

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 aug 2021

Att Northvolt valde att lägga sin batterifabrik Northvolt Ett i Skellefteå välkomnades av kommunen. Etablering väntas skapa omkring 2 000 nya jobb i fabriken, samt ytterligare flera tusentals andra arbetstillfällen.

Nu ser det ut som att Northvolts närvaro även skapar ringar på vattnet och lockar fler företag inom batteribranschen till regionen. Australiensiska Ecograf, som tillverkar anoder till batterier, har reserverat ett 65 000 kvadratmeter stort område i Skellefteå.

Företaget är på frammarsch när det planeras allt fler Gigafabriker för batteritillverkning i Europa och är på jakt efter en mark för en ny fabrik. Ecograf ska nu närmre undersöka möjligheten att förlägga en fabrik till Skellefteå och valet av plats är ingen slump.

Ecograf tillverkar anodmaterial utan att använda den giftiga kemiska föreningen väteflourid. Produktionen beskrivs därför som mer miljövänlig, något som enligt företaget fått dem att titta på Västerbotten som har gott om förnyelsebar energi från vattenkraft.

Men även det faktum att företaget kan få Northvolt Ett som granne spelar naturligtvis in i planerna.

Ecograf undersöker även andra platser för en etablering i Europa. För tillfället håller företaget på att etablera en fabrik i hemlandet Australien.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!