Northvolt tillverkar första batteriet med återvunna material

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 nov 2021

Att sätta upp planer och mål är en sak – att sen gå från ord till handling är däremot något annat. Svenska batteritillverkaren Northvolt har nu i alla fall tagit ett viktigt steg i deras mål med att tillverka batterier från återvunna material.

Northvolt meddelar att de inom projektet Revolt har lyckats producera battericeller som är helt tillverkade av återvunnet nickel, mangan och kobolt. I företagets forskningsanläggningen i Västerås arbetar de på att återvinna de olika materialen ur uttjänta battericeller. En avgörande del i arbetet är att ta reda på om battericeller tillverkade av återvunna metaller skiljer sig åt från de som tillverkats av nyvunnet material.
Northvolts tester visar nu att så inte är fallet och företaget beskriver det som ett genombrott både för dem själva och hela batteribranschen.

-Vi visar här att det finns en tydlig väg mot ett slutet kretslopp för batterier och att det finns ett hållbart och miljövänligt alternativ till traditionell gruvbrytning av material för batteritillverkning, säger Emma Nerenheim som är chef för Northvolts miljöarbete och leder arbetet med projektet Revolt.

Det återvunna materialet ska uppvisa en renhet på 95 procent och renas även vid återvinningsprocessen.
Planen är nu att skala upp produktionen för att kunna återvinna 125 000 ton batterier per år. Förutom nickel, mangan och kobolt vill Northvolt även återvinna koppar, aluminium och plast från uttjänta batterier. Ambition är att kunna använda 50 procent återvunnet material vid tillverkningen av battericeller år 2030.

Det skulle ha en avgörande roll för bland annat samarbetet som Northvolt har med Volvo om att tillverka ”gröna” batterier som har lägre miljöpåverkan.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!