Northvolt utökar kapaciteten i fabriken i Skellefteå

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 jun 2021

Svenska batteritillverkaren Northvolt fortsätter på den inslagna vägen med expansion, både i Sverige och utomlands.

Att de också har investererares förtroende märks. Idag meddelar Northvolt att de har dragit in ytterligare 2,75 miljarder dollar, omkring 22 miljarder kronor, från privata investererare.

En stor del av pengarna, omkring fem miljarder kronor, kommer från partnern Volkswagen, som äger en femtedel av Northvolt. Men bland dem som gått in med pengar hittas även svenska aktörer som Spotifys grundare Daniel Ek, som tidigare investerat i Northvolt, pensionsfonden AMF och Scania.

Pengarna ska användas till forskning och utveckling kring batterier. Men det innebär också att kapaciteten i fabriken Nortvolt Ett utökas från den tidigare planerade årsproduktionen 40 GWh till att nu bli 60 GWh.

Orsaken är enligt Northvolt den ökade efterfrågan från kunder, inte minst Volkswagen som har lagt en order på batterier för 14 miljarder dollar, 115 miljarder kronor, under en tioårsperiod.

Efterfrågan på batterier till elbilar ser ut att öka snabbt i Europa de närmsta åren. Allt fler tillverkare ställer om till eldrift och politiska beslut kring utsläppsregler driver på efterfrågan.

Northvolt säger därför att de planerar bygga två nya fabriker i Europa under de kommande tio åren. Just pågår ”aktiv undersökning” om att bygga den första av de två i Tyskland.  

Till år 2030 är målet för Northvolt att ha en total tillverkningskapacitet på 150 GWh årligen i Europa. Till samma år ska hälften av råmaterialen som behövs i tillverkningen komma från återvunna batterier.

Produktionen i Skellefteå är planerad att dra igång 2023.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: