Nortvolt öppnar ytterligare fabrik i Borlänge – produktionsstart 2024

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 feb 2022

Northvolt fortsätter sin expansion och meddelar nu att en ny fabrik är på gång i Borlänge. Batteritillvekraren har köpt Stor Ensos nedlagda pappersbruk där som nu ska göras om en en Gigafabrik.

Till skillnad från Northvolt Ett i Skellefteå och den kommande fabriken i Göteborg ska den fabriken i Borlänge i första hand inte tillverka batterier utan aktivt katodmaterial, en avgörande komponent vid tillverkning av litiumjonceller. Vid ett senare tillfälle planeras däremot tillverkningen där att utökas till att även innefatta battericeller.

Den nya fabriken beräknas vara i drift vid slutet av 2024 och skapar 1 000 nya jobb i staden.

Enligt Northvolts vd Peter Carlsson innebär köpet av den nedlagda fabriken en del i Northvolts arbete med cirkulär ekonomi.

– Sedan Northvolt grundades har vi fokuserat på cirkulär batteriproduktion, men det här är första gången vi återanvänder en hel produktionsanläggning. Med sin tillgång till energi, industrivatten och det breda produktionskunnandet i regionen är Kvarnsveden en optimal plats för en gigafabrik, säger Peter Carlsson i ett uttalande.

Fabriken ska drivas med lokalt producerad förnyelsebar el och ha en produktionskapacitet på 100 GWh av katodmaterial när den är fullt utbyggd.

Pappersbruket lades ned förra hösten vilket innebar att det försvann 440 jobb i staden. Att Northvolt nu tar över anläggningen för att skapa produktion tas som väntat emot med jubel i Borlänge.

– Vi är jätteglada över att den nya batterifabriken kommer till Borlänge, efter ett tungt besked om nedläggningen av Kvarnsvedens pappersbruk för några månader sedan, säger Borlänges socialdemokratiske kommunstyrelseordförande Jan Bohman till SVT Dalarna.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!