Nu byggs elbåten Candela P-12

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 nov 2023

Nästa sommar ska den eldrivna ”flygande” passagerarfärjan Candela P-12 sättas in i trafik mellan Ekerö och centrala Stockholm. Genom det ska restiden minska från dagens 55 minuter till 25 minuter.

Verkligt flygande är den inte, men Candela P-12 är en så kallad bärplansbåt som vid hastigheter över 18 knop lyfter från vattenytan. Genom det minskar motståndet och enligt Candela förbrukar P-12 därför 80 procent mindre energi än en traditionell höghastighetsbåt.

Det svenska företaget meddelar nu att serietillverkning av P-12 nu är i gång. Båten har plats för upp till 30 passagerare och drivs av två elmotorer som ger en gemensam effekt på 340 kW. Toppfarten är 30 knop och med ett batteri på 252 kWh anges räckvidden till 50 sjömil, vilket motsvarar drygt nio mil på land. Batteriet kan också snabbladdas i hamn med en effekt på upp till 170 kW.

Förutom versionen som ska trafikera mellan Ekerö och Stockholm finns P-12 även i en lyxigare Business-version som tar upp till 20 passagerare, samt versionen Voyager som kan anpassas efter kundens behov.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: