Ny Model S kommer ha längre räckvidd än Lucid Air

Elias G. Lindström

Elias G. Lindström

5 okt 2020

Billiga batterier är inte de enda nyheterna som kom från Teslas evenemang Battery Day i veckan. Dessutom annonserades en ny sportversion av Model S kallad Plaid, med imponerande hög prestanda. 

Med tre elmotorer och en effekt på 1 100 hästkrafter kommer toppfarten ligga på 322 km/h och 0-100 uppnås på 2,1 sekunder. När det däremot kommer till det amerikanska måttet 0 – 60 mph (det vill säga strax under 100 km/h) säger Tesla att bilen ska ta mindre än två sekunder på sig och den amerikanska milen, som motsvara runt 0,4 kilometer, tillryggaläggs tydligen på mindre än nio sekunder.

Dessa siffror gör bilen betydligt snabbare än den hittills snabbaste versionen, Performance. Därtill kan man jämföra Plaid med den nyligen annonserade Lucid Air, vars imponerande prestandasiffror drog till sig mycket uppmärksamhet. En av Airs stora bedrifter var att ha en räckvidd på 832 km – men det slår Plaid med en halv mil. Enligt Electrive ska Model S Plaid lyckats varva Laguna Seca Raceway i Kalifornien på 1 minut och 30 sekunder. Det är tre sekunder snabbare än Lucid Air och tre sekunder långsammare än McLaren Seca, produktionsbilen med snabbast varvtid på banan.

Tesla Model S kan beställas redan idag men kommer lanseras först i slutet av 2021. Bilen går att beställa på Teslas svenska sida, till ett grundpris på 1 499 900 kronor.

(Bilden föreställer en äldre version av Model S)

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!