Ny modell ska få Zeekr att växa utanför Kina

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 jan 2023

På sitt LinkedIn-konto visar Zeekr nu bilder av en kommande modell med namnet ”3rd” på registreringsskylten. Efter den första modellen Zeekr 001 och minibussen Zeekr 009 vore det också den tredje modellen från märket som 2021 lanserades av Volvos ägare Geely.

På bilder, som verkar vara tagna för att se ut som spionbilder, syns bilen i olika miljöer i och kring Göteborg. Där har Geely också en designstudio som ska ha varit med att ta fram Zeekr 001.

Av oklar anledning står den nya modellen i flera fall tillsammans med en Audi e-tron GT. Men om inte annat ger det oss en uppfattning om bilens storlek.

Sida vid sida i profil är det tydligt att Zeekrs bil är några decimeter kortare än Audin, som mäter 4,99 meter. Det gäller även axelavståndet, men med en betydligt mindre sluttande taklinje än hos Audi e-tron GT borde det ändå finnas godkänt med plats i baksätet.

Både form och storlek gör att bilen ser ut att vara i ungefär samma storleksklass som Volkswagen ID.3.

Enligt kinesiska medier ska Zeekr ha bekräftat att det handlar om nästa modell från märket. Det logiska namnet vore Zeekr 003, men det ska ännu inte vara säkert och vi får inte veta något om bilens specifikationer.

Modellen väntas däremot använda ägaren Geelys elbilsplattform SEA. Det skulle betyda att den tredje modellen från Zeekr kommer dela teknik både med nya Smart #1 och förmodligen Volvos kommande mindre elsuv EX30.

I fallet Smart #1 betyder det bakhjulsdrift, 272 hästkrafter, ett vridmoment på 340 Nm och en räckvidd på 44 mil från ett batteri på 66 kWh.

Precis som att EX30 genom ett utlovat lägre pris beskrivs som viktig för att öka försäljningsvolymerna kan bilen på bilderna vara modellen som ska få försäljningen av Zeekr att öka inför den väntade lanseringen i Europa senare i år.

För 2023 har Zeekr satt som mål att sälja 140 000 bilar, vilket skulle innebär en fördubbling jämfört med året innan. Fram tills nu säljs Zeekr endast i Kina och innan lanseringen av minibussen Zeekr 009 i slutet av förra året då endast modellen Zeekr 001.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: