Ny studie: Lägsta pris någonsin för batteripaket

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 dec 2023

BloombergNEF sammanställer varje år en analys över priserna på battericeller och batteripaket. Under lång tid visade den på ständigt sjunkande priser. Från ett genomsnittligt pris på 1 000 dollar per kWh år 2010 låg priset på strax under 140 dollar per kWh i slutet av 2020.

Förra året blev batterier dyrare, som en följd av stigande råvarupriser – inte minst för litium. Men analysen för 2023 visar att batteripaket återigen har blivit billigare. Faktum är att priset ser ut att landa på det lägsta någonsin, med ett genomsnitt på 139 dollar per kWh. Förklaringen hittas i sjunkande råvarupriser, men också ökad produktionskapacitet.

– Prisnedgången i år beror på den betydande expansionen av produktionskapaciteten i hela värdekedjan i kombination med svagare efterfrågan än väntat, säger rapporterns huvudförfattare Evelina Stoikou.

Totalt räknar analytikerna med en årsproduktion på 950 GWh under 2023 för batterier till elbilar och energilager. Det är en ökning med 53 procent, jämfört med 2022, men ändå mindre än vad batteritillverkarna uppenbarligen hade väntat sig.

Ytterligare en faktor som sänker priset på batterier till elbilar är att allt fler tillverkare övergått till så kallad ”cell-to-pack”-teknik. Med det placeras battericellerna direkt i batteripaketet utan enskilda moduler. Med det utgör själva cellerna en allt större del av priset på ett batteripaket, och cellerna har blivit billigare med ett genomsnittligt pris under 2023 på 89 dollar per kWh.

Samtidigt ökar användningen av litiumjärnfosfatbatterier, eller LFP. De är billigare än NMC-celler och i år sjönk priset för LFP-celler för första gången under 100 dollar per kWh.

Analysen innehåller även en utblick inför 2024 då priserna på råmaterial väntas sjunka ytterligare. Tillsammans med förbättrade tillvekrningsmetoder räknar analytikerna med att genomsnittspriset för ett batteripaket till en elbil år 2030 kommer vara 80 dollar per kWh.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: