Ny värmepump ger Kia längre räckvidd

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

5 okt 2020

Kia kopplar in batteripaketet i värmepumpsystemet – något som ska ge e-Niro och e-Soul längre räckvidd vintertid. Även lågspänningsladdaren ska förse bilarna med värme.

Modellerna imponerar redan med sin energieffektivitet, trots att de hittills bara har dragit nytta av spillvärme från motorer, högspänningsladdare och växelriktare.

Att döma av en studie som genomfördes i samarbete mellan Kia och sydkoreanska myndigheter ger det nya systemet ytterligare räckvidd vid köldgrader. Testbilen var en Kona Electric från Kias systerföretag Hyundai och vid körning i sju minusgrader med kupévärmen på minskade räckvidden med 10 procent. Detta jämfört med körning vid en yttertemperatur på 26 grader. Bilar från andra tillverkare ska enligt samma studie ha förlorat mellan 18 och 43 procent av räckvidden under samma förhållanden.

En jämförelse av flera olika elbilsmodeller som Norsk Automobil-Forening nyligen gjorde ledde till ett liknande resultat. Kona Electric hade en räckvidd på 405 kilometer vid köldgrader, jämfört med 449 kilometer enligt testcykeln WLTP som genomförs vid 23 grader – en räckviddsminskning på i sammanhanget imponerande 9 procent.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: