Ny version gör Fiat Topolino ännu somrigare

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 jul 2024

När Fiat visade sin tolkning av minibilarna Citroën Ami och Opel Rocks blev det i form av charmiga Topolino. En bil som väcker drömmar om att köra ned till stranden en varm sommardag och sätta lite dolce vita-krydda på vardagen. Nu har karosseriebyggaren Castagna Milano tagit det hela ett steg längre och presenterar sin tolkning av Topolino. Då som en hundraprocentig strandbil utan vare sig dörrar eller tak. Det finns däremot ett tygtak att spänna över karossen, men det är nog mer tänkt som solskydd än för att hålla dåligt väder borta.

På insidan ser Castagna Milanos version lyxigare ut än originalet. Där hittas nu inslag av glänsande trä som känns hämtat från ett båtdäck på en lyxig yacht. Att inspirationen kommer från båtvärlden blir extra tydligt i Longtail-versionen, där ett trädäck agerar lastutrymme baktill. Longtail-versionen är för övrigt 30 centimeter längre, vilket innebär en ordentlig utökning av bilen som endast mäter 2,5 meter på längden.

Drivlinan har lämnats oförändrad vilket innebär en elmotor med en effekt på 6 kW, eller 8 hästkrafter. Det är inte mycket att skryta om, men så väger Topolino i alla fall i sitt normalutförande endast 560 kilo och toppfarten är endast 45 km/h. Batteriet är på 5,5 kWh och ger bilen en räckvidd på 7.5 mil.

Den som vill ha mer strandkänsla och köpa Castagna Milanos version måste däremot hosta upp minst 25.000 euro, alltså 290.000 kronor, vilket är vad priset börjar på. För Longtail-versionen ökar priset till 35.000 euro, eller 410.000 kronor. För den som nöjer sig med vanliga Topolino räcker det med drygt 7.000 euro, alltså 80.000 kronor. Det är vad Topolino börjar på i Italien, men på den svenska marknaden finns varken Fiat Topolino, Citroën Ami eller Opel Rocks att köpa i dagsläget.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: