Annons:

Nya spekulationer inför Teslas event med robotaxi

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 okt 2024

Inatt är det till slut dags för det försenade eventet där Tesla ska visa upp sin självkörande taxibil, eller Cybercab som den kallats. inför det har tillverkaren hyrt en stor filmstudio i Los Angeles med kulisser som bygger upp olika stadsmiljöer. Något som tolkas som att vi kommer få se bilen köra i olika situationer på egen hand, men i en miljö som Tesla kan kontrollera.

Därifrån dök det nyligen upp en bild som uppgavs visa den självkörande taxibilen. Men i övrigt har det varit ont om förhandsinformation och exakt vad Tesla kommer visa vet vi först efter presentationen, som sker klockan fyra på morgonen 11 oktober, svensk tid.

Inför det spekuleras det nu friskt. Bilen väntas vara mindre än Teslas nuvarande modeller och ha plats för två passagerare. Designen väntas påminna om den hos Cybertruck (skissen ovan har cirkulerat på nätet och uppges visa designen) och tidigare har det kommit uppgifter om att bilen saknar både pedaler och ratt, vilket ju inte behövs om bilen är helt självkörande i alla situationer.

Till skillnad från andra självkörande bilar som Waymo har Tesla valt att inte använda Lidar-radar för att läsa av omgivningen. I stället förlitar sig Teslas självkörande teknik på bilens kameror och en rejäl dos datorkraft för att ta beslut. Tekniken används redan med funktionen Full Self Driving av Teslas bilar idag och kan betatestas av privatpersoner i USA. Utifrån det spekuleras det kring en funktion där den som redan äger en Tesla ska kunna låna ut sin bil för att också den ska bli en självkörande taxi.

Tesla har också antytt att vi kommer få se något mer under eventet. Då eventet har döpts till “We, robot” tolka det som att vi kan få en uppdatering kring roboten Optimus som företaget arbetar på. Eventuellt då den länge utlovde mindre och billigare modell som ofta kallats Model 2. Om den visas och hur billig den blir återstår att se.

Tesla har tidigare talat om en prislapp från 25.000 dollar och en ny, mer effektiv tillverkningsteknik. Planerna för det ändrades däremot tidigare i år då det i stället framkom att Model 2 ska byggas med nuvarande teknik för att kunna få igång produktionen snabbare i befintliga fabriker.

Den som vill se eventet live i natt kan göra det här.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!