Nye Volkswagenchefen: ”Jag är ett fan av elbilar”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 sep 2022

Från och med igår är Oliver Blume inte längre bara chef för Porsche utan också för hela Volkswagenkoncernen. Det var i somras som det meddelades att förre chefen Herbert Diess får lämna sitt jobb från den första september.

Under sina år som chef för Volkswagenkoncernen har det stormat en hel del kring både hans beslut och ledarstil. Men säkert är att Herbert Diess har bidragit till Volkswagens stora satsning på elbilar och batteritillverkning.

Hur den nye chefen skulle ställa sig till det har varit något av ett frågetecken. Även hos Porsche har Oliver Blume haft stora framgångar med elbilen Taycan. Tidigare i år höjdes också målen för elbilar som nu ska utgöra 80 av försäljningen år 2030.

Men något konkret årtal för när Porsche ska bli en elbilstillverkare har inte satts upp. Porsche satsar också på tillverkning av syntetiskt bränsle, så kallat e-fuel, och ser ännu en framtid för förbränningsmotorn.

Herbert Diess går – Oliver Blume är ny chef hos Volkswagen

Under första dagen på jobbet som chef för Volkswagenkoncernen fick vi till slut veta hur kursen ska se ut under Oliver Blumes ledning. Och den innebär fortsatt satstning på elbilar.

– Vi kommer att bibehålla den nuvarande takten och öka den där det är möjligt. Jag är ett fan av elbilar och står också bakom denna väg genom mitt arbete hos Porsche, sa Oliver Blume under ett internt möte med chefer.

Han hyllade Herbert Diess strategiska beslut som lett koncernen in på vägen där den nu befinner sig. Men var också tydlig med att det kommer bli en annan ledarstil nu med mindre konflikter och mer samarbete.

– För mig är lagarbete, fokus och genomförande av största vikt, sa Oliver Blume.

Volkswagens största problem den senaste tiden har varit mjukvaruavdelningen Cariad. Tanken med den har varit att göra koncernen ledande på digital mjukvara till framtida modeller, något som även ska reformera kulturen inom hela koncernen.

Men arbetet där har inte gått som planerat. Istället har det lett till att bland annat den eldrivna versionen av Porsche Macan har skjutits upp till 2024 för att mjukvaran inte är färdig.

Cariad leddes av Herbert Diess och nu är det något som hamnar på Oliver Blumes bord. Hur hans planer ser ut för att få ordning på arbetet där meddelades inte.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: