Nyregistrering av bilar minskar – men elbilar fortsätter öka

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 sep 2021

Under sommaren tog visst även registreringen av nya bilar lite semester. Förra månaden sjönk antalet nyregistrerade bilar med över 26 procent jämfört med samma månad året innan.

Minskningen fortsatte även under augusti då den minskade med 22 procent jämfört med förra året. Totalt registrerades 19 808 nya bilar i Sverige, vilket innebär att det var 5 714 färre än augusti 2020.

Men tittar man på registrering av elbilar ser det annorlunda ut. Där fortsätter siffrorna att peka uppåt med en ökning på 126 procent jämfört med augusti förra året. Elbilar utgör över hälften av de laddbara bilar som registrerades och laddhybriderna fortsätter att minska. Jämfört med samma månad 2020 minskade registreringen av laddhybrider med 14,2 procent.

Enligt Jessica Alenius, vice vd hos BIL Sweden, är det nu främst privatkunder som driver på intresset för laddbara bilar genom att det lanseras allt fler attraktiva modeller. Bland företagskunder bromsas det däremot in, vilket förklaras med att förmånsvärdet har höjts.

Ett orosmoln för den snabba ökningen av elbilar är nyheten om att pengarna för att betala ut klimatbonusen på upp till 70 000 kronor har tagit slut. För tillfället ligger de på is i väntan på besked om det skjuts till ökade medel.

Etta på listan över flest registrerade elbilar i augusti är precis som förra månaden Kia Niro EV med 731 exemplar. Den följs sedan av Volkswagen ID.4 med 553 exemplar. Totalt har det i år registrerats 4 208 exemplar av ID.4, vilket gör den till Sveriges mest registrerade elbil hittills i år följt av Kia Niro EV (3 559 exemplar) och Tesla Model 3 (3 198 exemplar).

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: