Nytt batterikoncept för lättare återvinning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 jun 2021

Att det är detaljerna som tillsammans kan skapa verklig förändring är något det tyska teknikföretaget IAV har förstått. Företaget bedriver forskning kring utveckling av nya system och tekniker för det som brukar kallas ”framtidens mobilitetslösningar”.

Där ingår som bekant även elbilar och nu presenterar IAV ett nytt batteri med fokus på återvinning.

IAV menar att stora delar av materialen i dagens batterier går förlorade då de helt enkelt måste krossas vid återvinningen.

Deras ännu namnlösa koncept på ett batteri ska vara betydligt lättare att montera isär för att kunna återvinna de olika delarna för sig. I stället för skruvar, lim och svetsningar hålls deras nya koncept på ett batteri till stor del ihop av ett klick-system.

–Tack vare den nya uppbyggnaden kan återvinningen ta isär batteriet enklare och snabbare. Designen är uppbyggt så att robotar ska kunna ta hand om en stor del av arbetet, säger Michael Clauss som arbetar med batteriutveckling hos IAV.

Batteriet är uppbyggt i moduler i stål istället för det idag vanligare aluminium. Då stål är ett tyngre material har IAV sett till att övriga delar håller så låg vikt som möjligt. Resultatet ska vara en viktökning på mellan en halv och max en procent, jämfört med ett konventionellt batteri.

Däremot ska konstruktionen göra att batteriets koldioxidutsläpp minskar med 20 procent.

En stor fördel är enligt IAV att deras batteri även går att använda i existerande elbilar. Batteripaketen kan anpassas efter tillverkarnas redan existerande plattformar och mått ”utan problem”, enligt Michael Clauss.

IAV har tidigare bland annat en folie för mer energieffektiv uppvärmning av kupén i elbilar. Sedan 2019 genomför de även tester med den självkörande elektriska minibussen ”HEAT” på offentliga vägar med passagerare i Hamburg.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!