Nytt kapital till Sono Motors– Swedbank bland investerarna

Lotta Hedin

Lotta Hedin

16 dec 2020

Det tyska startup-företaget Sono Motors, som ligger bakom solcellselbilen Sion, har dragit in ytterligare 45 miljoner euro i nytt kapital. Bland de nya investerarna finns svenska fondbolaget Swedbank Robur.

– Vi är särskilt stolta över att axla rollen som en ledande investerare och bli en del av företagets resa för att skaka om den starkt växande EV-marknaden med sin revolutionerande solteknik, säger Ulrika Enhörning, chef för Swedbank Robur Småbolag Europafond, som står för placeringen.

För ett år sedan stod det klart att Sono Motors befann sig i ekonomisk kris, och den planerade produktionsstarten av Sion – i Saabs gamla fabriker i Trollhättan, där tillverkningen är tänkt att ske – fick skjutas upp.

I början av 2020 lyckades Sono Motors dock med det få trodde skulle vara möjligt: Att dra in 53 miljoner euro via crowdfunding. Nu har ytterligare en investeringsrunda alltså samlat in 45 miljoner euro till, och sammanlagt har man enligt företaget nu nått 100 miljoner euro.
Över 12 600 förbeställningar av Sion ska ha kommit in, men när produktionsstarten kan bli av har inte Sono Motors meddelat.

Däremot ska Sono Motors visa upp nya prototyper av Sion på teknikmässan CES strax efter årsskiftet.

– För första gången har vi integrerat delar i prototypen som också kommer finnas i den serietillverkade bilen.
Genom att tillverka dessa prototyper tar vi stora steg närmare seritillverkning, säger Son Motors Denis Azar i ett pressmeddelande.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!