Offentliga laddstolpar viktigt i beslutet att skaffa elbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 sep 2021

I takt med att bensinstationer satsar alltmer på snabbladdning ser de ut att bli en viktig del av pusslet även i en eldriven framtid. Circle K började erbjuda snabbladdare redan för ett par år sedan och nyligen meddelade Preem att de ska sätta upp laddpunkter i samarbete med Recharge.

Den största satsningen kommer från OKQ8 som tillsammans med Skellefteå Kraft vill bygga 800 laddpunkter vid 300 av sina stationer runt om i Sverige fram till 2026.

Idag laddar de flesta som äger en elbil hemma eller på arbetet. Men det är något som långt ifrån alla har möjlighet till. Att kunna ladda under resans gång och med hög effekt är därför naturligtvis en viktig faktor för många som går i tankarna på att välja elbil i stället för bensin eller diesel.

Det visar också en undersökning som Skellefteå Kraft genomfört tillsammans med Sifo.

64 procent svarade visserligen att lägre priser är vad som kan få dem att byta till elbil, följt av längre räckvidd som hamnade på andra plats.

Men nästan hälften, 48 procent, säger att ”Fler platser att ladda bilen på” är vad som kan få dem att välja elbil nästa gång det är dags för ny bil.

Omvänt angav också 47 procent att ”Brist på publika laddstationer” är något som kan få dem att avstå från att skaffa elbil.

Oavsett argument angav också en tredjedel av de tillfrågade att de kommer köra elbil inom fem år.

Trots stora kostnader vid installation av offentliga snabbladdare är det alltså något som gör att fler kan tänka sig att köra elbil. Och genom det blir också kunderna vid laddarna fler.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: