Opel visar konceptet ”Vintage Voltage” med elektrisk Manta

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 mar 2021

Opel Manta intar en särställning i hemlandet Tyskland. Modellen har spelat huvudrollen i kultfilmen ”Manta, Manta” och har till och med skapat en kategori av humor med det så kallade ”Mantaskämtet”. Det går ut på att man driver om dess typiska förare som är en ung kille som ser sig själv som tuffast i stan.

Riktigt samma ställning nådde bilen kanske aldrig här i Sverige. Men bakgrunden av bilens roll i Tyskland kanske kan bidra till att förklara varför Opel nu – något oväntat – presenterar en Manta med eldrift under namnet Opel Manta GSe ElektroMOD.  

Tilltaget kallas ”Vintage Voltage” och består av en Opel Manta av årsmodell 1970 som fått förbränningsmotorn utbytt till en elmotor. Även instrumentpanelen har fått sig en genomgång och bytts ut mot samma digitala variant som sitter i elbilen Mokka-e, som ska börja levereras till kunder nu i mars.

”Vintage Voltage” beskrivs som ett sätt att göra klassiska bilar hållbara och säkra möjligheten att använda dem i en framtid med eventuella förbud mot förbränningsmotorer

Men i dagsläget handlar det endast om en enskild bil och Opel säger ingenting om det finns planer på serietillverkning eller om de vill erbjuda omrustningspaket för eldrift av äldre modeller.

Inte heller får vi veta vad det sitter för batteripaket i bilen, men Opel lovar en sportig körupplevelse.

Vid sidan av konceptet Opel Manta GSe ElektroMOD och aktuella Mokka-e erbjuder Opel även Corsa-e med eldrift, samt transportbilen Cargo som även kommer i familjeutförande.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!