Opels nya löfte: fyradörrars elbil från max 320 000 kronor

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 jul 2023

De länge utlovade ”folkelbilarna” med lägre prislapp blir alltmer konkreta. Ännu dröjer det några år innan de kommer ut till kunderna och om kalkylerna håller till dess återstår att se. Volkswagenkoncernen vill till exempel lansera modeller från Volkswagen, Cupra och Skoda med ett pris från 25 000 Euro, omkring 290 000 kronor.

Riktigt så lågt är Opel inte beredda att gå. Men nu lovar Opel-chefen Florian Huettl en eldriven modell som ska säljas för under 30 000 Euro, omkring 350 000 kronor. För det går det redan idag att köpa till exempel instegsversionen Standard av MG4 med en svagare motor på 168 hästkrafter och ett LFP-batteri för en räckvidd på 35 mil. För tillfället säljs den med ett kampanjpris från 329 990 kronor. Opel siktar på ett pris mellan 25 000 och 27 000 kronor, alltså som est 320 000 kronor med dagens växelkurs. För det ska kunden få vad som beskrivs som en fyradörrars elbil med plats för fem personer.

– Först och främst handlar det om rätt samordning av hela paketet, rätt batteristorlek, drivsystem och laddningssystem. En optimal kompromiss måste hittas mellan prestanda, kostnader och fordonsvikt, säger Florian Huettl till branschtidningen Automobilwoche.

Vilka kompromisser det innebär vill han inte säga. Som en del av den stora Stellantiskoncernen med hela 14 olika märken har Opel också goda förutsättningar för att kunna sänka priset genom storskalig tillverkning av komponenter. Därför behöver ett lägre pris inte direkt innebära enklare teknik, även om Opel-chefen även där inte vill lova något i dagsläget.

– Vi positionerar oss i det rimliga mittenskiktet. Om det kommer att bli 800-voltsteknik överallt kan jag inte säga idag. Men det kommer att spela en roll, säger han.

Men konkurrensen i segmentet ”elbil med pris från 25 000 Euro” ser ut bli tuff de kommande åren. Förutom Volkswagenkoncernen och kinesiska tillverkare som MG och BYD har flera andra tillverkare lovat ”folkelbilar”. Tesla ryktas sedan länge arbeta på en mindre och billigare ”Model 2” och Fiat säger sig vilja bli ledande på eldrivna småbilar. Även om Renault ännu inte avslöjat priset på kommande Renault 5 ryktas det om en prislapp på 25 000 Euro även där. Enligt Renault ska den i alla fall bli billigare än dagens elbil Renault Zoe. Priset för den ligger i dag visserligen betydligt högre och börjar på 459 990 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: