Ora vill konkurrera i lyxsegmentet med The Next Ora Cat

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 okt 2022

Elbilsmärket Ora från kinesiska Great Wall Motor står i startgroparna att lanseras i Sverige nästa månad. Det handlar då om modellen som på andra marknader går under namnet Ora Cat, en 4,2 meter lång elbil med 31 eller 42 mils räckvidd beroende på batteristorlek. I Sverige kommer modellen säljas under namnet Ora med tilläggen 300 Pro och 400 Pro+ beroende på version med ett startpris från 414 900 kronor med det mindre batteriet.

Under den pågående bilsalongen i Paris är Ora på plats med en stor monter. Bland olika versioner av Ora Cat hittas där också The Next Ora Cat som är märkets nästa modell för Europa.

Med en längd på 4,87 meter är det en betydligt större bil än Sverigeaktuella Ora. Den välvda, strömlinjeformad formen för tankarna både till 1930-talets flygplansinspirerade karosser och den kommande sedanen Ioniq 6. Baktill domineras bilen av enorma, rundade bakljus.

Under den mjuka formen hittas fyrhjulsdrift, 408 hästkrafter och ett vridmoment på 680 Nm. 0–100 km/h ska vara avklarat på 4,3 sekunder och toppfarten anges till 180 km/h.

– Vi hoppas på en lansering i Europa under tredje kvartalet nästa år, säger Fei Yao som är Europachef för Ora.

Något pris nämns inte ännu. Men i standardutförande ingår förutom fyrhjulsdriften även 19-tumsfäljar, 360-graderskamera, uppvärmda och ventilerade framsäten samt panoramaglastak.

Förarplatsen känns lite tajt sportig med en stor och hög mittkonsol som sluttar upp mot instrumentbrädan.

– Vi vill ta andelar i lyxsegmentet och den här bilen ska vara vår flaggskeppsmodell. Den kommer med en helt ny nivå vad gäller både exteriör och interiör, säger Fei Yao.

Trots vad i alla fall ser ut att vara en aerodynamisk kaross och ett batteri på 83,5 kWh anges räckvidden till endast 43 mil enligt WLTP. Det kan jämföras med Ioniq 6 som har ett batteripaket på 77,4 kWh i med fyrhjulsdrift har en räckvidd på 54,5 mil. Men då får du nöja dig med 325 hästkrafter och ett lägre vridmoment än hos The Next Ora Cat på 605 Nm.

Med bakhjulsdrift har Ioniq 6 en räckvidd på 61,4 mil.

Men enligt Ora ska det erbjudas två batteristorlekar där det större ska ge en räckvidd på 70 mil enligt den mer förlåtande, kinesiska körcykeln.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: