Osäker framtid för företaget som avslöjade ”Dieselgate”

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

5 sep 2017

Det japanska företaget Horiba kan komma att drabbas hårt den dag dieselbilar försvinner. Ironiskt nog, eftersom det var deras mätutrustning som avslöjade hur biltillverkare manipulerar utsläppssiffrorna.

Horibas aktiekurs på Tokyobörsen har visserligen stigit med 59 procent sedan i september 2015 när ”Dieselgate” exploderade, men frågan är vad som väntar i framtiden. Företaget dominerar ju marknaden för mätutrustning totalt – de är fyra gånger så stora som alla deras konkurrenter är tillsammans.

Avslöjandet att utsläppsdata manipuleras har lett till att flera företag utlovar stora elbilssatsningar. Ett av dem är Volkswagen som stod i centrum när skandalen började rullas upp. Flera länder och storstäder har dessutom utlovat striktare regler, i vissa fall ett totalförbud, mot fossilbränslebilar.

Goda nyheter för klimatet och alla som älskar elbilar, men mindre goda nyheter för företag vars verksamhet kretsar kring förbränningsmotorer. Det är med andra ord inte så konstigt att Horibas vd gör allt han kan för att öka aktiemarknadens förtroende för företaget.

– Den som hävdar att 100 procent av alla bilar kommer att vara elbilar har läst alltför många serietidningar, säger Atsushi Horiba til Bloomberg.

Och visst kan företaget överleva, säger en analytiker på SMBC Nikko Securities till nyhetsbyrån. Men i så fall krävs det att även de ställer om till en framtid där autonoma fordon och elbilar är dominerande.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!