Över förväntan – så många har bokat turkiska elbilen Togg T10X

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 apr 2023

Med elsuven T10X presenterade turkiska Togg för några veckor sedan sin första modell. Fler modeller är planerade, bland annat en kombi och det nya märket har siktet inställt på lansering i hela Europa – inklusive Sverige.

Med 218 hästkrafter, en räckvidd på 52,3 mil med det större batteriet och rejält med skärmar på insidan ser Togg T10X ut att ha träffat rätt. För på tio dagar efter presentationen fick tillverkaren in 177 467 förbokningar av bilen, rapporter branschtidningen Automobilwoche.

Enligt vd Gürcan Karakas visar det på ”turkiska bilförares stolthet att stödja inhemsk know-how”.

Det råder ingen brist på skärmar på insidan.

Med det borde Togg också ha fått in en rejäl summa pengar. Varje förbokning innefattade även en reservationsavgift på omräknat drygt 30 000 kronor. Det betyder totalt över 5 miljarder kronor i reservationsavgifter.

Men kunderna har också rätt att få tillbaka reservationsavgiften om bilen avbokas. Som vanligt med förbokningar är det ändå aldrig säkert att det också leder till ett faktiskt köp av bilen. Men för att möta efterfrågan har Togg beslutat att öka den planerade årsproduktionen från 20 000 till 28 000 bilar i år.

På grund av de många förbokningar kommer bilarna som tillverkas lottas ut till kunder.

Från nästa år planerar Togg att lanseras utanför hemmamarknaden Turkiet. När T10X kommer hit och vad priset blir är ännu oklart. På den turkiska marknaden kostar den från 953 000 turkiska lira, vilket med dagens växlingskurs är omkring 510 000 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: