Elbilen logo Meny

Panasonic i dialog med Norska Hydro och Equinor

Panasonic, Norsk Hydro och Equinor har undertecknat ett strategiavtal för hållbar batteritillverkning i Norge, rapporterar electrive. Enligt pressmeddelandet från Panasonic är målet att till sommaren 2021 utvärdera marknaden i Europa för litium-jon-batterier. Detta ska sedan ligga som underlag för beslut om en batterifabrik.

Mototsugu Sato, vd på Panasonic, beskriver samarbetet som ett starkt strategiskt partnerskap med två globala aktörer, som kan mynna ut i en robust europeisk batteritillverkning. De norska aktörerna Equinor, som är Norges ledande energiproducent och energiföretaget Hydro förutspår att energilager i form av batterier kommer spela en stor roll för att kunna nå EU:s utsläppsmål till 2050 och ser stor potential i ett samarbete med den japanska batterijätten. 

Hydro initierade även tidigare i år ett samarbete med svenska Northvolt för att hantera batteriåtervinning i Fredrikstad, Norge. Samarbetet med Northvolt går under namnet “Hydro Volt” och återvinningscentralen ska enligt Northvolt vara en av världens mest teknologiskt avancerade återvinningscentraler för batterier. Den slutgiltiga investeringen har ännu inte tagit plats men byggnationen av fabriken är planerad att starta mot slutet av nästa år. 

Panasonics samarbete med Hydro och Equinor skulle innebära etableringen av ännu en stor batteriaktör i Europa. LG Chem i Polen, CATL i Erfurt, Tyskland, Verkor i både Tyskland och Frankrike, SVOLT i Saarland och amerikanska Farasis i Bitterfeld Wolfe, Tyskland. Samt Tesla som siktar på att bygga Europas största batterifabrik i Berlin.

Sigvard Dackevall

Sigvard Dackevall

PUBLICERAD: 2020-11-24