Elbilen logo Meny

Panasonic miljardinvesterar för tillverkning av Teslas 4680-celler

Enligt en rapport från den japanska affärstidningen Nikkei Asia har Panasonic godkänt planerna på att investera 700 miljoner dollar, omkring 6,5 miljarder kronor, för tillverkning av 4680-celler åt Tesla vid en av sina fabriker i Japan.

Innehållet i rapporten har inte bekräftats av Panasonic, men väcker ändå spekulationer om nyheter kring Teslas 4680-celler under Teslas dragningen av fjolårets siffror av försäljning och leveranser. Det sker natten mellan onsdag och torsdag den här veckan och Teslas chef Elon Musk har då lovat att bjuda på detaljer kring framtida produktion.

Teslas egna cell presenterades under Battery Day 2020, är fem gånger större än cellerna i dagens batterier och uppges ge 50 procent längre räckvidd till hälften av kostnaden för nuvarande battericeller.

Men tillverkningen skiljer sig åt från nuvarande batterier och produktionen har visat sig svårare än vad det verkade.

Ännu har vi därför inte sett några modeller från Tesla med 4680-batterier. Cellerna ses också som avgörande för Tesla att lyckas med den eldrivna pickupen Cybertruck och den eldrivna lastbilen Semi, som båda har försenats till 2023.

Tesla vill tillverka de egna cellerna vid de nya fabriker i Tyskland och Texas. Men i alla fall till en början räknar Tesla med att inte kunna tillverka alla celler de behöver på egen hand.

De runda battericellerna 4680, som fått sitt namn från att de har en diameter på 46 millimeter och en höjd på 80 millimeter, ska därför även tillverkas av bland annat Panasonic.
Och redan förra året meddelade Panasonic att tagit fram 4680-celler åt Tesla.

Enligt rapporten från Nikkei Asia ska investeringen på 700 miljoner dollar nu göra det möjligt för Panasonic att få igång en produktionskapacitet på 10 GWh om året av 4680-celler från år 2023.

Om cellerna verkligen lovar allt som förväntas återstår däremot att se. I rapporten från Nikkei Asia nämns till exempel 20 procent längre räckvidd än med dagens batterier.

Även LG Chem, CATL och Samsung har visat intresse för att tillverka 4680-celler åt Tesla.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2022-01-24