Pandemi och komponentbrist hinder för biltillverkningen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 feb 2021

Den senaste tiden har det varnats allt mer för en global brist på halvledare. Orsaken är att coronapandemin har dragit upp efterfrågan på elektronik som mobiltelefoner, datorer och surfplattor när världen både jobbar hemifrån och utbudet av nöjen utanför hemmet har minskat. Tillverkningen har inte hunnit med och det är något som kan få stor påverkan för världens biltillverkning. För med allt mer teknik och skärmar i våra bilar behövs samma komponenter även där.

I veckan stoppades produktionen av Model 3 i Teslas fabrik i amerikanska Freemont. Till en början rapporterade flera medier att de anställda fått information om två veckors stopp på grund av brist på delar. Tesla själva kommenterade inte orsaken, men har tidigare sagt att bland annat bristen på halvledare påverkar deras leveranskedjor.

Andra orsaker som uppges är de senaste snöovädren i USA samt att transporter blivit liggande i hamnar.

Kort därefter twittrade Elon Musk att produktionen stoppades endast under två dagar och nu är i full gång igen. Om det enbart var tillverkning av Model 3 eller även andra modeller som påverkats framgick inte.

Tesla är långt ifrån ensamma om att ha problem. Enligt en studie från analysföretaget LMC uppskattades att brist på delar gjorde att 450 000 färre bilar än planerat byggdes under årets första veckor.

För några veckor sedan drog Renault ned på tillverkningen och General Motors i USA fick göra samma sak.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!