Påven ska åka elektriskt med Fisker Ocean

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 maj 2021

Vid sidan av teologiska frågor uttalar sig påve Franciskus gärna även om mer världsliga saker. Klimathotet är något han ofta tagit upp och redan idag har han flera möjligheter att resa utsläppsfritt. Både Renault och Opel har skänkt elbilar till Vatikanen och vid ett besök i Japan hade Toyota byggt om ett exemplar av vätgasbilen Mirai till till en så kallad påvemobil.

Det är den kanske mest kända specialversionen av ett fordon som används när påven körs runt vid besök för att kunna vinka till alla som vill se honom.

Nu har även Fisker presenterat en version av påvemobilen som bygger på företagets kommande elsuv Ocean. Bilen utrustas med en glasbur för påven att stå i och blir den första helt elektriska påvemobilen.

Ovanpå glasburen hitta solceller för ökad räckvidd. Men med ett batteri på 80 kWh, snabbladdning på upp till 150 kW och en beräknad räckvidd på 48 mil borde det tillsammans med solcellerna räcka mer än väl för påvliga besök.

För att ytterligare minska klimatavtrycken av påvens besöka ska insidan till stor del tillverkas av återvunna PET-flaskor som fiskats upp ur haven.

Modellen presenterades vid ett möte med påven i förra veckan och är tänkt att levereras till Vatikanen i slutet av nästa år. Då startar även produktionen av den vanliga versionen av Fisker Ocean för alla som inte företräder den Heliga Stolen. I Europa ska den byggas av Magna Steyr i Österrike och det är sagt att priset ska landa på under 400 000 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!