Planer på laddning med 350 kW längs europeiska vägar

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

29 nov 2016

Uppemot 400 laddstationer med upp till 350 kilowatt – med byggstart redan nästa år. Så vill en rad tyska elbilstillverkare tillsammans med Ford accelerera övergången till elbilar.

Planen är att placera laddstationerna längs större vägar runt om i Europa och att det redan år 2020 ska finnas ”tusentals” sådana stationer, skriver BMW i ett pressmeddelande.

Den tyska biltillverkaren har tillsammans med Daimler, Volkswagengruppen (inklusive Audi och Porsche) samt Ford har tecknat en avsiktsförklaring som – om planerna blir verklighet – innebär att Teslas Supercharger inte längre skulle vara världens snabbaste laddsystem. Supercharger erbjuder ju ”bara” 120 kW.

– Tillförlitlig snabbladdning är en nyckelfaktor för att folk ska välja elbilar. Genom det här samarbetet vill vi skynda på omställningen till elbilar och utsläppsfria bilfärder, säger Audis vd Rupert Stadler.

Porsches vd Oliver Blume går ännu längre och säger att ”ultrasnabb laddning” är ett måste för att accelerera omställningen. Och med det vi känner till i dag är det nya systemet som gjort för kommande Mission E.

Tanken är att så många som möjligt ska kunna använda stationerna, som därför bygger på CCS. ”Målet är att med ett öppet nätverk av laddstationer längs motorvägar och huvudleder möjliggöra långfärder som fram till i dag inte har varit praktiskt genomförbara för de flesta batteribilsägare. Laddningen väntas utvecklas till att bli lika bekväm som att tanka”, står det i pressmeddelandet.

Det finns bara en hake: Än så länge finns ingen bil som är anpassad till 350 kW – men det kommer kanske fler pressmeddelanden inför den stundande bilsalongen i Genève.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: