Polestar 4 får senaste teknik för självkörning från Mobileye

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 aug 2023

När Polestar premiärvisade Polestar 4 tidigare i år handlade det mycket om bilens design. Och att den saknar traditionell bakruta. Men också att den utrustas med 12 kameror och 12 ultraljudsensorer för avancerade självkörnade funktioner. Nu får vi också veta att Polestar kommer bli den första modellen att utrustas med det senaste systemet Chauffeur från den israeliska utvecklaren Mobileye. Med det ska bilen kunna köra på en egen hand på motorväg utan förarens uppsikt. Även i andra situationer kan bilen ta över kontrollen, men då krävs att föraren håller ögonen på vägen.

När Polestar 4 börjar säljas i Kina i slutet av i år kommer den ha den nödvändiga tekniken för Chauffeur installerad från start. Under 2024 kommer Polestar 4 sedan lanseras på andra marknader.

– Ett samarbete med Mobileye kan avsevärt driva på innovation i vår elektriska SUV-coupé Polestar 4. Vi vet att det inte alltid är roligt och spännande att köra själv – den här tekniken innebär att våra kunder skulle kunna aktivera autonom körning när de vill, vilket gör alla framtida resor angenäma, säger Polestars vd Thomas Ingenlath.

Mobileye ses som ett av de ledande kring teknik för självkörande funktioner. Flera biltillverkare har eller använder funktioner från Mobileye. Fram till 2016 var det Mobileye som utvecklade teknik för Teslas Autopilot innan Tesla tog över arbetet med den själv.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!