Polestar knyter partners till utveckling av klimatneutral bil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 feb 2023

Med projektet Polestar 0 vill Polestar till år 2030 presentera en ”verkligt klimatneutral bil”. Med det menas en bil som inte bara är utsläppsfri när den körs. Även själva tillverkningen, inklusive framställning, brytning och utvinning av de material som behövs, samt återvinningen efter att den slutat rulla ska vara fritt från utsläpp.

– Bilar är komplexa, de består av tiotusentals komponenter och är beroende av invecklade lager av leverantörer och undertillverkare. Att göra bilen klimatneutral är därför inte bara en extremt viktig utmaning utan en extremt svår sådan, har Polestars forksningschef Hans Pehrson tidigare beskrivit projektet.

Polestar 0 är en trestegsraket där den första fasen var ett upprop för att få med sig fler samarbetspartners. Nu kan Polestar presentera åtta företag Tyskland, Schweiz, Portugal, Finland och Sverige som nappat på att vara en del av projektet.

Bland dem hittas bland annat svenska textilproducenten Borgstena samt två företag inom aluminiumbranschen. Stena Aluminium tillverkar aluminiumlegeringar genom återvunnet material och Gränges arbetar med utveckling av lättare och mer hållbara aluminiumprodukter.

Bland övriga partners hittas underleverantörerna Vitesco Technologies, TMG Automotive och Autoneum samt Schloetter som utvecklar teknik för galvanisering,

Även papperstillverkaren Stora Enso är med. De har tidigare inlett ett samarbete med svenska batteritillverkaren Northvolt kring utveckling av vad som ibland kallas ”träbatterier”. Med det menas att restprodukten lignin från trä används vid tillverkningen av anoder.

– Det är bara genom samarbete som vi kan nå de genombrott som verkligen gör skillnad och hitta de transformativa lösningar som når utanför bilindustrin, säger Hans Pehrson.

Tillsammans med de nya partnerföretagen ska Polestar förhoppningsvis kunna utveckla nya tekniker och produkter utan koldioxidutsläpp. Men för att ro projektet i hamn behövs fler partners, vilket Polestar säger att de fortsätter söka efter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: