Polestar på väg att börsnoteras – värderas till 20 miljarder dollar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 sep 2021

Polestar är på väg att börsnoteras genom att ingå en så kallad SPAC med det amerikanska investeringsbolaget Gores Guggenheim. Det rapporterar bland annat Wall Street Journal och nyhetsbyrån Reuters.

SPAC är en förkortning för ”Special Purpose Acquisition Company” och innebär att ett företag investerar i ett skalbolag som noteras på börsen utan någon egen verksamhet. Skalbolaget köper sedan ett annat bolag – vilket här skulle vara Polestar – som då tar dess plats på börsen.

Det har ryktats om ett sådant upplägg med Gores Guggenheim och Polestar tidigare, något som varken har bekräftats eller dementerats av de inblandade.

Enligt de nya uppgifterna är förhandlingarna nu i princip klara och innebär att Gores Guggenheim går in med 250 miljoner dollar, omkring 2,2 miljarder kronor.

Genom affären skulle Polestar enligt källor till Reuters komma att värderas till omkring 21 miljarder dollar, eller i runda slängar 180 miljarder kronor.

Sedan en lång tid ryktas det om att även Volvo är på väg att börsnoteras och som jämförelse beräknas deras börsvärde till omkring 170 miljarder kronor.

Med affären skulle Polestar ta ännu ett steg mot vad som ser ut att vara ökat fokus på den amerikanska marknaden. Fram tills nu bygger Polestar sina bilar i Kina, men med den kommande elsuven Polestar 3 som börjar byggas nästa år inleds produktionen även vid Volvos amerikanska fabrik i South Carolina.

– Med produktion i USA minskar både leveranstider och den miljöpåverkan som kommer av att bilar nu inte behöver transporteras mellan kontinenter. Den lokala produktionen kommer dessutom ha en positiv inverkan på priset på Polestar 3, sa tidigare Polestars opertaiva chef Dennis Nobelius.

UPPDATERING

Polestar har nu skickat ut ett pressmeddelande där de bekräftar skapandet av en SPAC tillsammans med Gores Guggenheim för att börsnotera Polestar. Ett nytt företag skapas med namnet Polestar Automotive Holding UK Limited och ska listas på NASDAQ. Börsvärdet beräknas till 20 miljarder dollar, omkring 173 miljarder kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!