Porsche satsar på exklusivt nätverk med snabbladdare

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 mar 2021

Under Volkswagens event Power Day släpptes nyheten att koncernen vill bygga 18 000 nya snabbladdare tillsammans med partners i Europa. En sak som däremot gick lite under radarn var att även Porsche vill bygga ett nätverk med snabbladdningsstationer som ska vara exklusivt för deras kunder.

Vid sidan av stationerna från Ionity finns det i flera länder även möjligheten att ladda sin Porsche lite långsammare under längre stopp vid de så kallade Porsche Destination Chargers.

Under presentationen berättade Porsches chef Oliver Blume att de nu vill utöka laddningsmöjligheterna med ett nytt nätverk av snabbladdningsstationer kallade ”Highway Charging”.

De ska vara ett ”kompletterande” nätverk till Ionity och de 18 000 nya snabbladdare som koncernen Volskwagen planerar.

Grafik: Porsche

Varje station ska ha mellan sex och tolv laddare på minst 350 kW, något som Porsches modeller kan dra nytta av tack vare sitt 800-voltssystem.

Förebilden är Teslas nätverk med Superchargers och de nya stationerna ska bjuda på mer bekvämligheter än stationerna från Ionity. De ska alla vara täckta med ett tak för att ge kunderna ”optimalt skydd i alla typer av väder”, enligt Oliver Blume. Desstom ska det finnas ett tillgång till väntrum där det ska gå att ta sig en automatfika.

Var stationerna kommer finnas och om även svenska vägar finns med i planerna är ännu oklart.

– Vi arbetar just på detaljerna kring koncetet som innebär att sätta upp stationerna utmed de viktigaste vägarna i Europa, sa Oliver Blume i presentationen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!