Porsche segrade i Swedish Electric Car Championship

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

10 jul 2025

Det blev en dramatisk upplaga av årets upplaga av Swedish Electric Car Championship (SECC) – som handlar om att köra från Ystad till Haparanda på snabbast tid – med en punktering och en olycka. Men det blev också rekordstort deltagande, för första gången deltog även en lastbil, och det slogs nya rekord. Elbilen var på plats vid målgången i Haparanda.

Regerande mästaren Edvin Jacobsson, som förra året både vann och slog rekord, fick se sitt rekord snuvat och i år kom han in på tredje plats. Förra året körde han sträckan på 18 timmar och fem minuter. Det med en Nio ET5, alltså en bil som kan byta batteripack under resan. Även om det inte finns några batteribytarstationer norr om Stockholm ledde de snabba bytena på cirka sex minuter vardera till en ledning som blev svår att ta igen för andra.

Edvin Jacobsson körde en Nio ET7 som trots batteribytarteknik kom in på tredje plats.

– Då fungerade laddningen när vi lämnat Stockholm, jag fick för det mesta 180 kW, men i år blev det sämre. Hela vägen upp genom Sydsverige gick i år som en dans. Vi tog oss till Mantorp på en laddning, trots att vi valde motorvägen från Ystad, via Malmö och upp. I år körde vi Nio ET7, som är större och tyngre, men som är mer energieffektiv, så räckvidden är bra. Och första batteribytet gick på cirka sex minuter. Men efter nästa batteribyte i Arlandastad så fick vi aldrig fart på laddningen, säger han.

– Vi fick inte förväntad effekt, vi trodde att vi skulle få 180 kW till 60 procent vid första laddstoppet vid Ionity strax söder om Sundsvall. Men det blev 125 kW sedan började den dala. Och så höll det på hela vägen.

Det här innebar att de fick köra med halvladdade batterier, för att optimera laddhastigheten, vilket ibland blev dramatiskt.

– Vi kom in i Töre med noll procent i batteriet, och vi hade kört sju kilometer med noll procent. Vi kunde ju inte sakta in, vi körde in i kaklet. I Töre slutade Ionity-stationen ladda vid tio procent, så vi bytte ladduttag, det tog en evighet att starta och då såg via at Joacim Eriksson (tidigare tvåfaldig mästare) som körde Model S passerade oss. Vi laddade till 15 procent och körde sista sträckan för att komma in med noll procent i mål. Laddstrul ställde till det helt enkelt, men det är ju också charmen med den här tävlingen, man vet aldrig vad som kan hända, säger Edvin Jacobsson.

Han får medhåll från medarrangören Jens Lindqvist, som körde en Lucid Air som han hyrt från Tyskland.

– Man har en solkar plan när man startar, men så blir man omkörd och så måste man planera om.

Undertecknad trodde att Lucid Air skulle ta en pallplats, med tanke på hur energieffektiv den är och hur bra den ska ladda, i alla fall på pappret.

– Den dalade snabbt när den laddade och det var nog orsaken, säger han.

Lucid Air kom in på elfte plats.

Jens Lindqvist, en av arrangörerna av årets SECC körde en Lucid Air som ännu inte finns i Sverige.

Även om Edvin Jacobsson fick se sig omkörd i Töre, bara 7,5 mil från målet i Haparanda, blev det dock inte Joacim Eriksson som tog hem segern, istället var det Filip Forsberg och Thomas Norén som körde en Porsche Taycan Turbo S Cross Tourismo årsmodell 2025 som tog hem det. Men det var med minsta möjliga marginal. Endast 33 sekunder snabbare än Joacim Eriksson i hans Tesla Model S Long Range årsmodell 2025.

Vi har i skrivande stund inte sett hur många laddstopp Porschen gjorde jämfört med Teslan, men det är ändå intressant att den nya versionen av Porsche Taycan, med både förbättrad energieffektivitet och snabbare laddning nu kan matcha Teslas flaggskepp Model S.

Förra året krävde Nio ET5 sammanlagt 54 minuter laddning för att ta sig sträckan, med batteribyten. Men laddkapaciteten blir hela tiden bättre, framför allt bilarna med 800-voltsladdning. Ett par som körde med 800-voltsbil var Per och Jesper Eriksson som gjorde racet i en Kia EV6 plus från 2023. De kom in på 15:e plats med en tid på 18 timmar och 50 minuter.

– Vi fick inte igång laddningarna riktigt. Det var flera laddningar som gick kanon, men andra kom inte upp i fart ordentligt. Ionity gick fort, Circle K var sådär, säger Per Eriksson som körde med sin son Jesper.

Per och Jesper Eriksson vid sin Kia EV6.

– Men man får se det som en prövning. Men kul var det i alla fall. Det är också intressant att se hur folk verkligen gjorde olika vägval. Vi körde upp genom Skåne, väg 19 och 21. sedan åkte vi till Markaryd, och därefter E4. Det var rätt ok. Men det var någon som hittade en genare väg rätt upp. Man hade ju kunnat köra Malmö, Helsingborg runt, det såg ut som den snabbare vägen, men då lägger man på fyra mil till. Svårt att se vad som är smartast. Vi kom till Gränna med tio procent kvar (ca 34 mil). Hade vi planerat bättre hade vi kanske tagit oss till Mantorp. Vi kunde ha haft is i magen. Vi körde kanske lite väl säkert, när vi kom i mål hade vi 20 procent kvar. Vi får analysera det här imorgon och se över laddstrategin till nästa år. Det finns ingen manuell förvärmning i den mjukvara vi har till EV6, det kan också ha ställt till det.

Med i årets tävling var även för första gången en lastbil, nämligen en Scania 40R, bestyckad med ett batteripack på 624 kWh, varav 511 kWh tillgängliga. Battericellerna kommer från Northvolt.

Scaniagänget, fyra förare som körde parvis med byte i Uppsala. Från höger: Peter Andersson, Lars-Erik Stenlund, Niclas Renlund och Richard Österlindh.

Scania körde utan last, vilket innebär att den fick köra max 80 på landsväg och 90 på motorväg. Hade den haft last hade maxhastigheten varit 80 km/h. Utan last klarade den att ta sig hela vägen från Ystad till Uppsala på en laddning, dit den kom med åtta procent kvar vid ankomst. 68,5 mil alltså.

– Sedan blev det två laddstopp till. Eftersom vi var två förare behövde vi inte vilotidsreglerna första sträckan till Uppsala, men sedan gjorde vi det ändå trots att vi var två förare. Alltså efter fyra och en halv timme behöver man 45 minuters rast. Vi gjorde två sådana stopp från Uppsala till Haparanda då vi också passade på att ladda, säger Lars-Erik Stenlund på Scania, en av förarna.

Hur blir det nästa år, kör ni med ekipage då?

– Ja, nästa gång hoppas jag att vi ställer upp med vikt, med maxlast på 44 ton.

Hur långt kommer man då på en laddning?

– Mellan 35 och 40 mil. Men i extrema fall, när allt är rätt kan man komma upp mot 60 mil. Ungefär

Att eldriften gör underverk för körupplevelsen i lastbil råder det ingen tvekan om enligt alla fyra förarna.

– Det är skönare att åka den här än personbil. Du blir inte så trött, det är inget surr från motorn som tröttar ut dig. Den är fånigt tyst, det enda som hörs är lite vind. Och du har det fina vridmomentet från elmotorn. Man sätter på farthållaren och bara åker, säger Lars-Erik Stenlund.

Scania 40R körde sträckan på 23 timmar och 38 minuter. Vilket är bara drygt två timmar långsammare än när Tibor Blomhäll i en Tesla Model S körde sträckan på 20 timmar och 58 minuter första gången år 2018, förvisso i vinterkalla november.

Det är krävs inte mycket för att hamna på efterkälken, för Anders Höglund tog det dryga 22 timmar att ta sig till Haparanda från Ystad. Han körde en Tesla Model Y SR.

– Det gick bra i början, det var lite trafik, men jag gjorde ett misstag och det var att ta mindre vägar. Det är bättre att sikta på motorvägen, säger han.

– Men bilen presterade bra, jag kunde köra mellan 20 och 30 mil mellan laddstoppen och laddningen var bra, den låg på 175 kW hela tiden, en ganska flat laddkurva.

I årets upplaga var flera biltillverkare med själva, bland annat Xpeng, Audi och Scania. Och en annorlunda strategi valde teamet från Audi, som bestod av Pontus Lamberg och Kim Ivarsson. De körde en Audi A6 Sportback e-tron quattro.

– Vi hade en något annorlunda approach, många går all in för att få kortaste tiden, de tejpar skarvar, stänger av ac och pumpar däcken. Och optimerar laddstoppen. Det gjorde inte vi. När vi var i Ystad skrev vi in Haparanda i navigeringen och lät bilen bestämma laddstoppen. Vi körde med 21 grader i kupén, hade inte pumpat däcken. Och använde Audis Charging med ett laddkort på laddstationerna, säger Pontus Lamberg.

Audi bidrog med en Audi A6 Sportback e-tron quattro.

– Jag är imponerad över bilens prestation, med tanke på de förutsättningarna. Vi kom sju minuter efter vinnarbilen på en sträcka på 160 mil. Och vi gick i mål utan fönster nedvevade med sju procent kvar i batteriet och 21 grader på ac:n. Vi är väldigt nöjd med vår produkt, och vi ville visa att vem som helst kan ge sig ut på långresor. Samtidigt har vi stor respekt för de som preppat bilarna och kapat tiderna, det är otroligt imponerande med den dedikeringen. Men för oss var vinkeln att vi ville visa att man som privatperson kan göra en sådan här resa.

Sammanlagt blev det fem laddstopp för Audin. Ett laddstopp från 10–80 procent på 21 minuter och fyra laddstopp på tio minuter vardera. Sammanlagd laddtid var 64 minuter.

– Det blev korta stopp, man stannade för en kisspaus och sedan var det dags att köra vidare.

Ställer ni upp nästa år?

– Vi får se, man får ju blodad tand av det här, nästa år kanske vi ställer upp med en Audi e-tron GT …

En bil som hade varit intressant att se hur den presterade i tävlingen är Zeekr 7X, med rekordsnabb laddning på över 400 kW och med låg förbrukning. Tyvärr var bilen som ställde upp, en long range-version, med om en olycka i början av racet, tack och lov utan personskador. Ytterligare en incident skedde i tävlingen, en Tesla som fick punktering, även det utan att någon kom till skada.

Nedan följer placeringarna år 2025. Mer information och mer data kring laddtider kommer senare på SECC:s hemsida. In och läs där. Här hittar ni även exakt vilken bilmodell som kördes av respektive förare.

PlaceringDeltagareSluttid
1Porsche Taycan Thomas Norén17:55:19
2Tesla Model S Plaid Joacim Eriksson17:55:52
3Nio ET7 Edvin Jacobsson17:56:51
4Tesla Model S Åke Englund18:00:30
5Audi A6 Team Audi18:02:38
6Polestar 2 Joel Bergström18:11:31
7Hyundai Ioniq 6 Ľuboš Petrovič 18:23:51
8Xpeng G9 Team Xpeng18:28:07
9Volkswagen ID.7 Fredrik Ahlgren18:37:01
10Volkswagen ID.7 Mattias Jansson18:38:59
11Lucid Air Jens Lindqvist18:39:22
12Polestar 2 Anders Krigsman18:44:49
13Tesla Model X Robin Johansson18:45:10
14Skoda Enyaq 85x Martin Bernandersson18:45:49
15Kia EV6 Per Eriksson18:50:53
16Volvo EX90 Krzysztof Grzybowski19:01:10
17Hyundai Ioniq 5 Henrik Österlindh19:04:48
18Tesla M3 LR Patric Cedergren19:06:33
19KIA EV9 AWD PLUS Conny Nikolaisen19:11:38
20Peugeot e-5008 SR Per Bengtson19:13:53
21Tesla MYP Christer Olsson19:19:24
22Tesla Model S LR (2023) Lennie Timour19:22:33
23Kia Ev6 GT-Line Tomas Jansson19:35:21
24Hyundai IONIQ 5N Lars Pettersson19:43:24
25Volkswagen ID.7 GTX Lars-Erik Stenlund20:34:53
26Tesla MY SR Anders Höglund22:04:08
27Tesla M3 AWD Niklas Zetterling22:35:30
28Scania 40R Richard Österlindh23:38:16