Premiär för Opel Astra Electric – kommer även som kombi

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 nov 2022

Efter Peugeot 308 är det nu också dags för syskonet Opel inom Stellantiskoncernen att visa Astra med eldrift.

Och precis som med Peugeot 308 är det en nyhet som glädjer alla som väntar på fler eldrivna kombimodeller. För även Opel Astra Electric kommer med kombikaross.

Under karossen, som ser ut att vara oförändrad från dagens eldrivna version, hittas samma elektriska drivlina och batteri som hos Peugeot 308. Det betyder framhjulsdrift, 156 hästkrafter och ett vridmoment på 270 Nm.

Toppfarten är 170 km/h och som hos de flesta andra bilar går det att välja mellan körlägena eco, normal och sport.

Redan vid premiären för Peugeot 308 var det framför allt den nya elmotorns effektivitet som väckte intresse. Den har utvecklats i samarbete med japanska Nidec och byggs i Frankrike.

Förbrukningen anges till låga 1,27 kWh per mil. Förbrukningen enligt WLTP är något högre med 1,49 kWh per mil, men även det är lågt. Det relativt lilla och nyutvecklade batteriet på 54 kWh ska därför ge Opel Astra Electric en räckvidd på 41,6 mil, enligt WLTP.

Snabbladdningen är däremot långt ifrån markledande och som mest kan Astra Electric ladda med en effekt på 100 kW. Med det ska batteriet kunna laddas till 80 procent på ”omkring 30 minuter”, enligt Opel. Ombordladdare på 11 kW och trefas är standard.

Kommer vi till den kanske viktigaste frågan för en kombi: lastutrymmet. Kombiversionen Astra Sports Tourer Electric är ingen jättestor bil. Men med batterierna i golvet ska lastförmågan vara oförändrad jämfört med den fossildrivna versionen. Det betyder 516 liter, eller 1 533 liter med fällda säten.

Hur mycket som ryms i Astra Electric i halvkombiutförande nämns inte.

Insidan känns igen från den aktuella av Astra med förbränningsmotor med en sober inredning och två 10-tumsskärmar i en något välvd ram över instrumentbrädan.

Astra Eöectric ska gå att beställa under våren 2023 då även svenska priser släpps. När leveranserna är planerade att dra igång har ännu inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: