Prestandaversionen här – det kostar Model 3 Performance

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 apr 2024

Att Tesla jobbat på en performanceversion av sin Model 3 har varit allmänt känt. Ryktena kring den har ökat den senaste tiden och nu är den officiellt här. Namnvalet är det lika naturliga som logiska Model 3 Performance och bakom det döljer sig en rejält omarbetad version av Teslas mellanklassedan.

På utsidan märks det i form av delvis omarbetad design både fram- och baktill, där det hittas en diffussor och spoiler i kolfiber. På insidan hittas nya skålade sportstolar med förbättrad sidostöd för att hålla förare och passagerare på plats.

Fyrhjulsdrift från dubbla elmotorer ger en total effekt på 338 kW, eller 460 hästkrafter. Toppfarten anges till 262 km/h, vilket är 61 km/h mer än hos de tidigare versionerna. 0–100 km/h går på 3,1 sekunder och med det är Model 3 Performance 1,3 sekunder snabbare än fyrhjulsdrivna Model 3 Long Range.

Räckvidden är däremot närmre 10 mil mindre än hos Long Range, som tar sig upp till 62,9 mil på en laddning. Med mer prestanda har Model 3 Performance en WLTP-räckvidd på 52,8 mil, men det är ändå 1,5 längre än den hos bakhjulsdrivna Model 3.

För att göra den ökade prestandan rättvisa har Model 3 Performance fått nya 20-tumsfälgar och prestanddäck. Chassit har naturligtvis fått sig en uppdatering, liksom dämparna som här är adaptiva. De högpresterande och mer värmetåliga bromsbeläggen målade i rött ingår också. I operativsystemet hittas ett Track Mode där det går att anpassa bromsregenerering, balans- och stabilitetskontroll. Något som enligt Tesla ska bidra till en mer direkt körupplevelse.

Priset börjar på 644.170 kronor, vilket innebär ett prispåslag på 58.000 kronor över det för Model 3 Long Range och 148.000 kronor mer än den bakhjulsdrivna instegsversionen. I alla fall i nuläget, för priserna hos Tesla varierar som bekant ofta både upp och ned.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: