Prisad start för Jeeps första elbil – Jeep Avenger årets bil 2023

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 jan 2023

Elbilarna dominerade inför finalen av utmärkelsen Årets Bil, där motorjournalister från hela Europa får rösta på sina favoritkandidater. Hela fem av de sju modeller som tagit sig till final var eldrivna.

När vinnaren nu presenterats går titeln Årets Bil 2023 också till en nykomling i elbilsracet: Jeep Avenger.

Det är Jeeps första eldrivna modell, men drivlinan är inte det ända som sticker ut hos bilen. För Jeep som är mer eller mindre synonymt med fyrhjulsdrift är det något så ovanligt som en framhjulsdriven bil. Dessutom är den särskilt framtagen för Europa och ska inte säljas på den amerikanska hemmamarknaden. Om det är något som titeln Årets Bil kan ändra på återstår att se.

Och även med framhjulsdrift lovar Jeep att bilen ska erbjuda goda vägegenskaper även över stock och sten. Det lovade Jeeps vd Christian Meunier till Elbilen vid bilsalongen i Paris i oktober förra året.

– Markhöjd är samma som en Renegade, bäst i segmentet. Trots framhjulsdriften har den lägen för att köra i snö, lera, vatten samt eko-läge och annat. Totalt sex olika körlägen och även hill descent control för att köra ned för branta sluttningar. Så det är verkligen en äkta Jeep, sa Christian Meunier då.

Under mässan visades också ett koncept på en fyrhjulsdriven version.

Jeep Avenger 4xe Concept

Jeep Avenger är strax över fyra meter lång och har ett batteri på 54 kWh som ger en räckvidd på 39,4 mil, enligt WLTP. Den kan snabbladda med 100 kW vilket gör det möjligt att fylla batteriet från 20 till 80 procent på 24 minuter. Något svenskt pris har ännu inte presenterats och säljstarten här är planerad till årets första kvartal. Nere på kontinenten börjar Jeep Avenger på 37 000 Euro, omkring 414 000 kronor.

De övriga bilarna i finalen till Årets Bil 2023 var:

– Kia Niro

– Nissan Ariya

– Peugeot 408

– Renault Austral

– Toyota bZ4X / Subaru Solterra

– Volkswagen ID. Buzz

I juryn för att utse vinnaren deltar från Sverige Tommy Wahlström från Vi Bilägare, Jan-Erik Berggren från Expressen/Teknikens Värld och Carl-Johan Lejland från Dagens Industri.

Om de tre skulle fått välja själva hade Volkswagen ID. Buzz blivit Årets Bil 2023.

När vi utsåg Årets Elbil förra året gick också priset till just ID. Buzz.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: