Priserna klara – så mycket kostar Mercedes eCitan

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 maj 2023

Redan 2021 visade Mercedes upp sin nya generation av transportbilen Citan, som även kommer med eldrift som eCitan. Nu börjar modellen säljas i Sverige och får ett pris från 399 900 kronor utan moms, eller 499 875 kronor med 25 procent moms.

Vid sidan av transportutförandet kommer modellen även i ett personbilsutförande som eCitan Tourer med fem sittplatser. Priset för den börjar på 430 500 kronor utan moms, eller 538 125 kronor med moms.

Mercedes eCitan har ett batteri på 45 kWh och en elmotor på framaxeln som ger bilen 122 hästkrafter och ett vridmoment på 245 Nm. Det är exakt samma som hos eldrivna Renault Kangoo. Vilket inte är så konstigt då eCitan tekniskt är samma bil. Det kan också ses som ett gott tecken då Renault Kangoo visade sig vara en trevlig och körglad transportbil under vår provkörning.

eCitaro har också ”mercedifierats” en del. Det innefattar bland annat fjädring och styrning, samt naturligtvis Mercedes formspråk och mjukvara MBUX med bland annat röststyrning som tillval.

Som tillval finns också ökade säkerhetsfunktioner som DISTRONIC, en aktiv farthållare med radar för att hålla avstånd till bilen framför inklusive möjligheten att bromsa till helt stillastående.

Räckvidden anges till ”ca 28 mil”, men mer viktigt är kanske att räckvidden i stadstrafik kan nå upp till 40 mil. Det uppnås bland annat genom att värmepump är standard och bromsregenereringen som kan ställas i tre steg.

Mercedes eCitan kan snabbladda med 80 kW vilket gör det möjligt att fylla batteriet från 10 till 80 procent på 38 minuter. Mer vanligt för en transportbil är kanske att ladda vid depå över natten. Med ombordladdare på 22 kW tar det 2 timmar och 15 minuter att ladda fullt.

Transportbilen erbjuds i två olika längdutföranden. Med 4,5 meter rymmer den 2,9 kubikmeter och får lasta upp till 544 kilo. I det längre utförandet på 4,9 meter ryms det 3,6 kubikmeter och maxlasten är 722 kilo.

Med en höjd på 1,82 meter går det att klämma in sin eCitan i parkeringshus och garage. Skjutdörren sitter på höger sida som standard, men det går även att få en på båda sidor som tillval.

Mercedes räknar med att kunna börja leverera både eCitan och eCitan Tourer till kunder under hösten.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: