Elbilen logo Meny

Quantumscapes batterier uppfyller Volkswagens tekniska mål

QuantumScape_tray-scaled_Foto_QuantumScape

Amerikanska Quantumscape är ett av de företag som anses ha kommit längst i utvecklingen av så kallade solid state-batterier. Tekniken med fast istället för flytande elektrolyt ger både längre räckvidd och betydligt snabbare laddning. Tillsammans kan det innebära en stor förändring för elbilar.

Ännu har Quantumscape inte visat exakt vad deras batteri kan. Men vid en presentation förra året visades data på prestanda som imponerande.

Nu meddelas att de har uppfyllt de krav som ställdes av Volkswagen när de gick in och investerade i Quantumscape. Batterierna har testats av Volkswagens tekniska avdelning i Tyskland med förväntade resultat.

– Vi är glada att kunna meddela att Quantumscapes celler uppfyller den tekniska milstolpe som vi kommit överens om i vårt labb i Tyskland, sa Frank Blome som leder Volkswagens utveckling av battericeller i ett meddelande.

Även Quantumscape är nog glada då det enligt avtalet innebär att Volkswagen går in med ytterligare 100 miljoner dollar, omkring 870 miljoner kronor, i företaget. Totalt investerar den tyska biltillverkaren då över 1,7 miljarder kronor i Quantumscape.

Under Volkswagens batterievent Power Day gick Frank Blome igenom olika tekniker och sa att solid state-batterier är slutmålet. Med nästa generations elbilar Volkswagen har Volkswagen lovat extremt korta laddningstider, något som endast är möjligt med solid state-teknik.

Trots teknikens många fördelar ha ännu har ingen lyckats nå lönsam massproduktion. Men Quantumscape uppges vara på väg att lösa problemet och ska snart dra igång en första pilotanläggning för tillverkning.

– Vi är glada att ha kunnat uppnå denna tekniska milstolpe med Volkswagen och ser fram emot att arbeta tillsammans för att få igång industriell massproduktion av tekniken för solid state litiummetal-batterier, sa Jagdeep Singh som är medgrundare och vd för Quntumscape.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-04-01