Rallyförare körde nästan 90 mil på en tank med Hyundai Nexo

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 maj 2021

Hyundai Nexo och och Toyota Mirai är idag alternativen som står till buds för den som vill köra sin personbil med vätgas. Tekniken har inte riktigt slagit, mycket beroende på att det skrala utbudet av möjligheter att tanka.

Men att det går att komma långt på en tank är ett av vätgasbilarnas främsta argument. Inför lanseringen av Hyundai Nexo i Australien satte sig rallyföraren Brendan Reeves i en fulltankad Nexo i Melbourne för att se hur långt han kunde komma.

Resultatet blev imponerande nära 90 mil, 887,5 kilometer, vilket är nytt rekord för en vätgasbil. Det tidigare rekordet från 2019 gjordes också med en Nexo. Den gången kom schweizaren Bertrand Piccard 77,8 mil på en tank.

Bilen Brendan Reeves körde var en serietillverkad Hyundai Nexo utan någon extra utrustning för att förlänga räckvidden. För att inte kunna fuska förseglades tanklocket innan bilen lämnade Melbourne.

Planen var att köra till Broken Hill i öknen norr om staden vilket är en sträcka på 85 mil. Väl där var tanken inte tom och han fortsatte mot staden Silverton 2,5 mil bort och sedan ytterligare sex mil innan det tog stopp.

Resan tog totalt 13 timmar och sex minuter och för att hålla förbrukningen nere fick rallyföraren vara försiktig med gaspedalen. Genomsnittshastigheten var enligt Hyundai 67 km/h.

Enligt WLTP har Hyundai Nexo en räckvidd på 66,6 mil på en tank. Om det fanns möjlighet att tanka vätgas ute i outback för att även kunna köra hem framgår inte.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: