Rapport: Det krävs gruvinvesteringar på 150 miljarder dollar
Patrick Ekstrand
25 maj 2018
1 890 gigawattimmar batterier kommer att behövas för alla elfordon som produceras 2030. Detta enligt konsultfirman McKinsey, som även konstaterar att elfordon samma år kommer att stå för mer än 80 procent av efterfrågan på batterier.
Under de kommande 12 åren förväntas det produceras 340 miljoner elfordon, allt från tvåhjulingar till bilar, bussar och lastbilar. Behovet av råvaror kommer med andra ord att vara oerhört stort, och enligt en ny rapport kan det redan 2025 bli brist på kobolt och nickel.
Marknaden för litium, kobolt och nickel avsett för elbilsbatterier uppskattas i dag vara värd omkring fem miljarder dollar, varav kobolt står för hela 60 procent. År 2025 och 2030 förväntas batteri- och fordonstillverkarna behöva batteriråvaror till ett värde av 46 miljarder, respektive 134 miljarder dollar.
Behovet av energilagring i hemmet och i anslutning till elproduktion väntas också öka enormt. McKinsey räknar med att det 2030 kommer att behövas 280 gigawattimmar, varav 65 gigawattimmar för hemmabruk.
Men det finns lösningar. För att omställningen ska gå smidigt krävs ökad återvinning av batteriråvaror och nya gruvor – gruvindustrin kommer att behöva investera den svindlande summan 150 miljarder dollar. Dessutom kommer det ny batterikemi, som använder mindre av dyra metaller och mer av billiga.
Återvinningsjätte bygger batterifabrik
Kina inför krav på batteriåtervinning
VW-chef: Det krävs 40 gigafactory 2025
Volkswagen beställer batterier för 500 miljarder
BMW vill bygga batterier med rent samvete