Redwood Materials inleder batteriåtervinning med Volvo

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 feb 2022

2017 grundade Teslas tidigare tekniske chef JB Straubel företaget Redwood Materials för storskalig återvinning av batterier från både elbilar och annan elektronik.

En första återvinningsfabrik har byggts intill Teslas Gigafactory 1 i Nevada. Volvo och Ford blir nu de första biltillverkarna som deltar i Redwood Materials program för återvinning av elbilars batterier.

Sedan tidigare finns det ett avtal med Ford om att återvinna och på sikt skapa ett slutet kretslopp för tillverkarens elbilsbatterier. Nytt är alltså att även Volvo nu deltar i programmet.

Upplägget bygger på att Redwood Material samlar in uttjänta batterier från Volvohandlare och bilskrotar, än så länge endast i delstaten Kalifornien. Programmet innefattar ännu inte alla batterier från Volvos elektrifierade modeller utan de som anses vara ”återvinningsbara”.

Materialen som återvinns i fabriken i Nevada ska sedan används för tillverkning av nya battericeller i USA.

Häromveckan meddelade Redwood Material att de vill etablera två återvinningsfabriker i Europa de närmsta åren. Med Northvolts batterifabrik i Skellefteå och den kommande fabriken i samarbete med Volvo i Göteborg är Sverige en möjlig plats för etableringen. I en intervju med tyska Der Spiegel sa grundaren JB Straubel att Skandinavien var en av de platser som de tittade på.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!