Redwood Materials vill bygga Gigafactory för återvunna batterimaterial

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 sep 2021

2017 var Jeffrey B. Straubel, mer känd som JB Straubel, teknisk chef hos Tesla men passade samtidigt på att grunda företaget Redwood Materials för att satsa på återvinning av litiumjonbatterier.

2019 lämnade han Tesla för att fortsätta utveckla konceptet med Redwood Materials och etablerade en återvinningsfabrik i närheten av Teslas Gigafactory i Nevada.

Tanken har hela tiden varit att skapa ett verkligt slutet kretslopp av batterier. Men företaget nöjer sig inte med att endast syssla med återvinning. Det är enligt Redwood Materials endast ”toppen av isberget” i strävan efter hållbar tillverkning av batterier. Därför ger sig företaget nu även in i tillverkningen av batterimaterial med en egen fabrik.

Var den hamnar är ännu inte bestämt, däremot att produktionen ska komma i gång nästa år. Redan år 2025 vill Redwood Materials kunna producera katoder och anoder för batterier motsvarande en kapacitet på 100 GWh, eller tillräckligt för batterier till en miljon elbilar.

Fem år senare ska kapaciteten vara uppe i 500 GWh.

Målet är redan från början att materialen för tillverkningen till så stor del som möjligt ska komma från återvinning av batterier. Resten ska enligt Redwood Materials komma från ”hållbart utvunnet material”, men andelen från återvunna batterier ska öka under tid.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: