Elbilen logo Meny

Regeringen vill kompensera höga elpriser med 2 000 kronor per månad

De höga elpriserna har varit ett stort tema den senaste tiden. När elräkningen för december nu dimper ned får många svart på vitt vad det betyder i kronor och ören.

Den som har elbil har förmodligen kollat extra noga om man har bundet pris eller när det annars varit billigast att ladda.

Under gårdagen rapporterade många medier om chockade konsumenter som fått räkningar på många tusen kronor mer än vad de räknat med.

– De elpriser vi har sett under hösten och vintern är alldeles för höga. Jag förstår att människor känner en oro för sin ekonomi, sa energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar på en pressträff.

Med fortsatt höga elpriser meddelar regeringen nu att det införs en elpriskompensation för månaderna december 2021 och januari och februari 2022.

Alla som har en månadsförbrukning på över 2 000 kWh får rätt till stöd på max 2 000 kronor per månad, eller sammanlagt 6 000 kronor. Stödet ska anpassas beroende på hur hög förbrukningen är, men hur det ska mätas och var gränsen går för olika belopp har inte meddelats.

– Regeringen tar den här situationen på största allvar och avsätter därför sex miljarder för att kompensera de hushåll som fått höga elräkningar, sa finansminister Mikael Damberg vid en pressträff och beskrev åtgärden som en “exceptionell åtgärd i en exceptionell situation”.

Totalt handlar det om 1,8 miljoner svenska hushåll som ska tilldelas pengarna utan att behöva ansöka om det. Exakt hur processen ska gå till ska nu diskuteras av myndigheter, elnätsbolagen och riksdagen. Det finns inte heller några uppgifter om när pengarna kommer betalas ut.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2022-01-12