Rejäl räckviddsökning för Nissan Leaf

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

9 jan 2019

Nissan har lanserat två nya versioner av bästsäljaren Leaf. En av dem har ett batteripaket på 62 kilowattimmar som enligt de preliminära testerna ger en räckvidd på 385 kilometer med den nya och tuffare testcykeln WLTP.

Nissan LEAF e+Genom att öka energidensiteten med 25 procent har företaget lyckats få in 288 celler i stället för de 192 som sitter i dagens batteripaket. Motoreffekten är också högre: 160 kilowatt.

Modellbeteckningen är så lång att den konkurrerar med räckvidden: Leaf 3.Zero e+ Limited Edition. De sista två orden innebär att den bara kommer att tillverkas i 5 000 exemplar för den europeiska marknaden. Bilen går redan att betälla, för leverans under början av sommaren. Pris i Sverige från 482 500 kronor.

Den andra modellen som lanserades under teknikmässan CES i Las Vegas heter Leaf 3.Zero. Även den kan beställas. Priset är 429 900 kronor och de första kunderna väntas få sina bilar i maj. Då handlar det om samma batteripaket på 40 kilowattimmar som sitter i de senaste bilarna. Den är dessutom försedd med ett infotainmentsystem med åttatumsskärm och navigationsappen Door-to-door.

Båda modellerna har e-Pedal och Propilot. Den förstnämnda innebär att föraren kan starta, accelerera, bromsa och stanna bilen med en enda pedal. Den andra funktionen är ett assistanssystem som fungerar på enfilig landsväg. Bilen kan bland annat hålla sig i körfältet, bromsa och accelerera.

Mycket talar för att de nya bilarna kommer att sälja bra, tror Gareth Dunsmore, Nissans elbilschef i Europa.

– Sedan vi lanserade nya Nissan Leaf i fjol, har responsen från kunderna varit helt fenomenal, Att Leaf bevarat sin status som den mest populära elbilen i Europa 2018, på en elbilsmarknad som hela tiden växer, är ett tydligt bevis på hur bra bilen är. Det är vår förhoppning att Leaf 3.Zero-modellerna kommer att bidra till att denna enastående tillväxt fortsätter även under 2019.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: