Renault bekräftar leveranser av koldioxidneutralt litium

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 nov 2021

Fram till 2030 vill Renault minska utsläppen vid tillverkning med 30 procent. En viktig del i det är avtalet med Vulcan Energy som ska leverera litium från koldioxidneutral utvinning för batteritillverkning.

Avtalet mellan Vulcan Energy och Renault är känt sedan tidigare. Men först nu har det slagits fast och bjuder då på en del oväntade överraskningar.

Främst att den tidigare rapporterade mängden på upp till 17 000 ton litium per år från 2026 nu har minskat – och det rejält.

Vulcan Energy ska nu leverera upp till 32 000 ton litium totalt mellan 2026 och 2032. Om Vulcan Energy kommit fram till att de inte kan leverera vad de lovat eller om Renault behöver mindre än tänkt är inget som kommer fram.

Klart är i alla fall att priset inte kan spela in, för det är ännu inte satt. Först när leveranserna kommer igång 2026 fastslås också det slutgiltiga priset.

Vulcan Energy vill utvinna litium genom att ta upp varmt vatten ur marken i sydvästra Tyskland, använda värmen för energi och samtidigt filtrera ut litium ur det innan det återförs till marken.

Då värmen kan användas till att alstra den energi som behövs för utvinningen handlar det om koldioxidneutralt litium. Enligt undersökningar ska det gå att utvinna tusentals ton litium årligen från källorna där.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!