Renault vill ge elbilar karaktär med klassisk design

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 aug 2023

Var det bättre förr? Nej, men i nostalgins skimmer är det lätt att förföras av designen hos äldre tiders bilmodeller. Det menar i alla fall Renault och ett exempel på det har vi fått se i konceptet av kommande elbilen Renault 5. Karossens form och detaljer tar  tydligt avstamp i originalets Renault 5, som tillvekrades mellan 1972 och 1996.

– Jag tror att det finns en outtalad förväntan på att elbilar ska se lite anonyma ut, väldigt flytande och kalla. Jag hoppas att det i framtiden kommer att finnas en större mångfald av elbilar och vi försöker göra vårt bästa, säger Renaults designchef Laurens van den Acker till brittiska Autocar.

Nya Renault 5 – och originalet.

Helt konsekventa är Renault ändå inte. Med Renault 5 är inspirationen bakåt tydlig. Men det som visats av kommande eldrivna Renault 4 är det svårt att se några designmässiga kopplingar till ursprungliga Renault 4. Konceptet som ställdes ut på Parissalongen förra hösten var i form av en off road-modell som mer såg ut att vara redo för äventyr än en volymmodell i vardagen. Och hos Mégane och den större eldrivna Scénic finns inga spår av nostalgi från tidigare modeller.

Koncept på kommande Renault 4. Allt över hjulhusen ska vara nära hur bilen kommer se ut i serieversion.

– Renault 5 och Renault 4 kommer att vara helt eldrivna, men de kommer att vara legendariska ikoner. Samtidigt är Mégane och den framtida Scenic väldigt moderna bilar, säger Laurens van den Acker.

Han tror ändå att design från märkets tidigare modeller är något som kunderna vill ha. Om inte annat just av nostalgiska argument.

– Det är feelgood-produkter, och det är mycket sällsynt att ha. Det här är ett kort vi kan spela som ingen annan kan spela. Varför inte ge folk vad de vill ha?, säger han till Autocar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: