”Revolution” hos Alpine – sju nya elbilar till 2030

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 jun 2023

Renaults prestandamärke Alpine har nu avslöjat mer om sina elbilsplaner för de närmsta åren. Och de kan bäst beskrivas som ”full fart framåt!”. Moderbolaget Renault sparar inte på krutet och väljer att kalla satsningen för en ”revolution”.

– För bara två år sedan befann sig Alpine i en återvändsgränd och saknade tydliga perspektiv. Sedan dess har vi förvandlat företaget till en fullfjädrad biltillverkare med enastående tillgångar: ett förstklassigt teknikcenter, en unik tillverkningskunskap och ett expanderande distributionsnät, säger Renaults vd Luca de Meo.  

Konceptet A290_Beta ska lanseras som produktionsbil nästa år.

Sju nya modeller inom flera olika segment ska lanseras fram till 2030. Nästa år kommer den första eldrivna modellen A290, som baseras på det redan visade konceptet A290_Beta. Bilen lånar teknik från kommande Renault 5 och Renault 4, men för framtida modeller utvecklas en ny plattform kallad Alpine Performance Platform, APP. Om den kommer användas till nästa modell som kommer 2025 och beskrivs som en sportig crossover är oklart.

Konceptet A110 E-TERNITÉ

Säkert är i alla fall att APP kommer ligga som grund när det är dags att 2026 lansera en eldriven version av Alpines klassiska sportbil med mittmotor A110. Ett smakprov på hur den kan bli visades förra året med konceptet A110 E-TERNITÉ. Det kom med 242 hästkrafter och ett vridmoment på 300 Nm. Det kan tyckas lite för en sportbil, men precis som hos fossildrivna A110 har Alpine satsat på låg vikt. Trots ett batteripaket på 60 kWh väger den eldrivna versionen endast 258 kilo mer. Konceptets totala vikt anges till 1 378 kilo och bilen klarar 0–100 km/h på 4,5 sekunder och har en räckvidd på 42 mil.

Eldrivna A110 ska även lanseras som en roadster och längre fram återupplivas 70-talsklassikern A310 som en fyrsitsig coupe.De sista två planerade elbilarna handlar om större modeller, men beskrivs inte mer i detalj. Alpine nämner också att de likt Toyota arbetar på förbränningsmotorer som kan köras på vätgas. Det måste i sånt fall handla om en kortfattad satsning, för från 2026 säger Alpine att de endast ska tillverka 100 procent eldrivna modeller.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: